Maatregelen coronavirus

Na overleg met de gouverneur en de intergemeentelijke veiligheidscel Berlaar-Nijlen hebben de burgemeesters van Berlaar en Nijlen op 12 maart besloten om alle sociale activiteiten en publieke evenementen tot de paasvakantie te verbieden. Afhankelijk van de verdere evolutie kan deze maatregel daarna verlengd worden. Organisatoren van evenementen in april houden er dus best al rekening mee om hun activiteit uit te stellen. Op vrijdag 13 maart werden deze maatregelen bovendien door de federale overheid bekrachtigd.
 
De burgemeesters nemen dit besluit op basis van de informatie die ze gekregen hebben van medici tijdens een overleg met de gouverneur. Zij zijn bevreesd dat ons gezondheidssysteem een verdere aangroei van besmettingen niet gaat aankunnen, waardoor noodzakelijke medische ingrepen mogelijk niet kunnen doorgaan. De belangrijkste maatregel om dit tegen te gaan, is voldoende afstand houden.
 

Het Crisiscentrum heeft twee telefoonnummers geactiveerd waarop burgers terecht kunnen met vragen: 0800 14 689 voor gezondheid, 0800 120 33 voor economie. Omdat de maatregelen rond het coronavirus momenteel federaal gecoördineerd worden, neem je bij vragen best contact op met deze nummers.

Wat houdt het precies in?

Alle evenementen worden geannuleerd. Het besluit van de burgemeesters is zeer duidelijk: alle activiteiten en publieke evenementen mogen tot en met 3 april niet doorgaan.

 • Alle sporthallen en -terreinen worden gesloten, de scholen kunnen hun eigen infrastructuur wel blijven gebruiken.
 • De bibliotheek is vanaf vrijdag 13 maart gesloten.
 • Alle overleg- en infovergaderingen met inwoners en externe partners die niet noodzakelijk zijn om de dienstverlening te garanderen, worden uitgesteld naar een latere datum.
 • Alle overige gemeentelijke activiteiten, workshops … worden geannuleerd.
 • Alle activiteiten van verenigingen en externe organisatoren worden verboden (sporttrainingen en -wedstrijden, spaghettidagen, toneelvoorstellingen, activiteiten van jeugdverenigingen …). 

Gemeentelijke evenementen/activiteiten die geannuleerd werden:

 • Zitdagen burgemeester op 16/3, 23/3 en 30/3
 • Lessen Spaans op maandagochtend
 • Ontvangst WSV Berchlaer, 25-jarig jubileum (14/3)
 • Circus Pipo (18 – 22/3)
 • Zwerfvuilactie met de scholen (30/3 – 3/4)
 • Marktcommissie
 • Inschrijfdag Week van de Jeugd (17/3)
 • Week van de Jeugd (6 – 10/4)
 • Paasactie op de wekelijkse markt (8/4)
 • Infoavond kippenactie (1 en 2/4)
 • Praktijkles fruitbomen snoeien (28/3)
 • Infosessie Start To Tuinhier (31/3)
 • Kampioenenhulde (27/3)
 • Jeugdraad (30/3)
 • Sportraad (31/3)
 • Sport Na de bel (dinsdagen)
 • Sport overdag badminton (dinsdagen)
 • Sportief Naschools Actieve Kids (SNACK) 
 • … 

Nog geen beslissing omtrent:

 

 • Erfgoeddag (25/4)
 • Lessen vakantiespaans (start 20/4)
 • Buitenspeeldag (22/4)

De bedoeling is om maatregelen en gewoonten op te leggen die van cruciaal belang zijn om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan:

 • Hou voldoende afstand ten opzichte van andere mensen, blijf op minstens een meter afstand van mekaar.
 • Was regelmatig de handen grondig met water en zeep, gedurende 40 tot 60 seconden, dit heeft de voorkeur op een handgel.
 • Vermijd ook in de privésfeer maximaal het mixen van verschillende leeftijdscategorieën, stel bezoek aan oudere familieleden en vrienden uit.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in ruimten waar een aantal mensen gedurende een periode samen moeten zijn.

Scholen

Alle lessen worden van vrijdag 13 maart om 24 uur tot en met vrijdag 3 april geschorst. Het advies is heel duidelijk: hou je kinderen thuis! De school blijft wel opvang voorzien, maar voornamelijk voor leerlingen die anders zouden opgevangen worden door de grootouders of leerlingen van ouders die zelf in de zorgsector actief zijn. De gezondheidsdeskundigen raden ten stelligste af om kinderen nu te laten opvangen door hun grootouders. 

Leerlingen van de gemeentelijke basisscholen:

Als het niet anders kan, kan je gebruik maken van de opvangmogelijkheid in de school. Om dat te kunnen organiseren, moet je ten laatste op maandagochtend voor 8 uur de aanwezigheid van je kind voor de komende week doorgeven. Geef daarbij aan op welke momenten, welke dagen (van dinsdag tot en met maandag) je kind naar school komt. Gelieve ook zeker de naam van je kind(eren), de klas en de afdeling (Heikant of De Stap) te vermelden. Dat mail je naar directie@gemeenteschoolberlaar.be of leen.vandessel@berlaar.be. De dagen die je doorgeeft zijn niet bindend. We zullen week na week deze informatie opnieuw opvragen zodat de situatie elke week bekeken kan worden.

We wensen hierbij te herhalen dat je kinderen thuis houden de absolute voorkeur geniet. Dat is de beste maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Enkel als je écht geen alternatief hebt, kan je terecht in de school voor opvang.

Ook BKO Roefels blijft open op dezelfde, gewoonlijke uren, maar ook hier geven we heel duidelijk het advies om je kinderen thuis te houden wanneer dat kan!

Verenigingen

Activiteiten en evenementen van verenigingen, zowel wedstrijden als trainingen, moeten geannuleerd of uitgesteld worden. Alle bijkomende evenementen van verenigingen en externe organisatoren worden verboden (spaghettidagen, toneelvoorstellingen, …). 

Speeltuinen en -pleinen

Alle binnen- en buitenspeeltuinen en speelpleinen op Belgisch grondgebied zijn gesloten. Ook speelterrein Kriebels zal dus de poorten toe houden, voorlopig tot en met 5 april.

Horeca

Horecazaken (cafés, restaurants,…) sluiten de deuren tot en met 5 april. In de loop van de komende weken zal daarop controle uitgevoerd worden. Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant. Afhaling of thuisbezorging is toegestaan, maar probeer daarbij de bestelling vooraf door te bellen.

Handelaars

Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. Slagers en bakkers vallen hier ook onder. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Alle andere niet-essentiële winkels moeten sluiten.

Bij specifieke vragen kan je terecht op het nummer 0800 120 33 of bij UNIZO.

Woensdagmarkt

De woensdagmarkt wordt vanaf 19 maart geannuleerd.

Gemeentelijke dienstverlening

De loketten van het gemeentehuis blijven open, maar kom enkel langs als het dringend of echt nodig is. Stel niet-dringende bezoeken uit en gebruik de andere kanalen (mail, telefoon of thuisloket op de website) waar mogelijk. We willen benadrukken om eerst te bellen naar het gemeentehuis om te kijken of het bezoek echt nodig is.

Indien je toch langskomt, volg dan de hygiënische richtlijnen en respecteer onze loketmedewerkers (voldoende afstand houden, hoesten in de elleboog en weg van de medewerker, …).

Ook het Sociaal Huis blijft open, maar enkel dringende afspraken gaan nog door. Andere vragen zullen per telefoon beantwoord worden.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft rijden, maar er wordt gevraagd om het gebruik ervan te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen.

Recyclagepark en afvalophaling

Het recyclagepark is vanaf 17 maart gesloten, de afvalophalingen gaan voorlopig wel door.

Wat met de impact op de economie?

De overheid heeft 10 maatregelen opgesteld ter ondersteuning van bedrijven. Je vindt deze terug op de website van Voka.

Wat met uitvaarten?

Uitvaarten gaan door maar in beperkte kring en zonder groeten. Koffietafels mogen niet doorgaan. Je begrafenisondernemer kreeg hierover richtlijnen.

Wat met privéfeesten?

Het doel is om grote bijeenkomsten van mensen te vermijden. Om die reden zijn ook privéfeesten niet toegelaten.

Zijn deze maatregelen niet overdreven?

De maatregelen die we nemen lijken drastisch, maar zijn noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Op deze manier kunnen we er ook voor zorgen dat er minder mensen op korte termijn besmet worden. Zo heeft onze gezondheidszorg de ruimte om zieke mensen, met of zonder het virus, te behandelen.

Ik voel me ziek, wat nu?

Heb je koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten en kortademigheid) en heb je contact gehad met een patiënt met het coronavirus of is er iemand in je nabije omgeving die ziek is en die in een land met het coronavirus geweest is?

Ga dan niet langs bij je huisarts, maar neem telefonisch contact op. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed. De huisarts kan op basis van een procedure beoordelen bij welke personen een test op het coronavirus overwogen moet worden.

Voor wie is het virus gevaarlijk?

Vooral voor ouderen en mensen die al ziek zijn kan het coronavirus gevaarlijk zijn. Wanneer die het virus krijgen, komen ze vaker in het ziekenhuis terecht. Dat zijn eigenlijk dezelfde risicogroepen als bij de gewone griep.

Meer weten?

De federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid en het Nationaal Crisiscentrum geeft in overleg met experten via verschillende kanalen meer informatie over het coronavirus of COVID-19-virus (nieuwste ontwikkelingen, hygiëne-advies,…). Beschouw deze kanalen als je voornaamste informatiebron:

Ook je gemeentebestuur (03 410 19 00 of info@berlaar.be) blijft steeds bereikbaar voor eventuele vragen, maar hou er rekening mee dat het om een federale problematiek gaat en dat we je voor bepaalde zaken zullen moeten doorverwijzen naar de hierboven vermelde bronnen.

Ministerieel besluit

Ministerieel besluit federale fase

Ministerieel besluit maatregelen

Veelgestelde vragen

#VlaanderenHelpt

Deze actie draagt bij tot het realiseren van volgende SDG’s:

Gepubliceerd op 12/03/2020
Follow Me
Scroll naar top